Reisverslag New York 2010 Dag 5
Klik op een datum voor het verslag van die dag

Index
30 mei 2010
31 mei 2010
1 juni 2010
2 juni 2010
>3 juni 2010<
4 juni 2010
5 juni 2010
6 juni 2010
praktische informatie
laatste reacties
pagecounter

startpagina.nl

Chinatown, Little Italy, Chrysler Building & Top of the Rock

Op deze vijfde dag van onze trip naar New York verlaten we rond 10 uur ons hotel voor een tochtje naar Chinatown en Little Italy, beide gelegen in de Lower East Side van Manhattan.

Highslide JS
Ons favoriete vervoermiddel in New York: de subway
Ons favoriete vervoermiddel in New York: de subway

 

We nemen de ondergrondse W-line van 49th street naar Canal Street, en daar aangekomen zien we al snel Chinese tekens op de gevels, zelfs bij de Burger King en McDonald's.

Highslide JS
Chinatown
Chinatown

 

Highslide JS
Mulberry Street, Little Italy
Mulberry Street, Little Italy

We volgen Canal Street in oostelijke richting tot Mulberry street, waar we linksaf slaan en ineens uitsluitend Italiaanse eet- en drinkgelegenheden zien. Dit is het enig overgebleven deel van Little Italy, de rest is de afgelopen decennia opgeslokt door Chinatown.

 

Als we Mulberry street verlaten en via Grand Street richting Orchard street lopen, is het wederom alleen maar Chinees wat de klok slaat. In veel winkeltjes waan je je op de Beverwijkse Bazaar, met veel sieraden, tassen, horloges en souvenirs en de verkopers zijn behoorlijk opdringerig. Ook zien we veel winkeltjes met typisch Chinese etenswaar, zoals we die vorig jaar in Vancouver ook tegenkwamen. Vooral in Canal street zijn vrij veel toeristen.

In Orchard street is het Lower East Side Tenement Museum, waar de leefwereld van de immigrantenfamiles wordt getoond die in dit gebouw op 97 Orchard street hebben gewoond. Verschillende appartementen van dit uit 1863 stammende gebouw zijn in oorspronkelijke staat hersteld zoals de toenmalige immigranten er in leefden. Helaas kan dit museum alleen met een begeleide tour bezocht worden, en aangezien we niet hebben gereserveerd kunnen lijkt het ons sterk dat we hier niet lang moeten wachten voordat we aan de beurt zijn. We besluiten het dan ook maar over te slaan en gaan even genieten van een lunch bij de Mac op de hoek van Essex en Delancey street, waar voor de deur een ingang van de subway is. We nemen de F-line naar 34th street en aansluitend de W naar 49th, waar we ons hotel weer instruikelen om de vermoeide voeten rust te gunnen.

Met afgekoelde voeten gaan we nog even op pad om het Chrysler Building van dichtbij te bekijken. Ook dat is in een oogwenk te bereiken met de ondergrondse, en we schieten zowel plaatjes van de indrukwekkende buitenkant als de bijzondere binnenkant.

Highslide JS
Chrysler Building
Chrysler Building

 

Highslide JS
Veel marmer en hout op de benedenverdieping van het Chrysler Building
Veel marmer en hout op de benedenverdieping van het Chrysler BuildingHet Chrysler Building is 319 meter hoog en telt 77 verdiepingen. Hiermee was dit het hoogste gebouw ter wereld vanaf de opening in 1930 tot aan de oplevering van het Empire State Building in 1931. Tegenwoordig staat het derde op de lijst van hoogste gebouwen van New York en 31ste op de lijst van hoogste gebouwen ter wereld. Het staat onder andere bekend om zijn ontwerp in art-decostijl, zijn spits en de door auto's geinspireerde ornamenten.
(Bron: Wikipedia)

 

We keren terug naar het hotel om even te relaxen, we hoeven pas om 20.30 in de GE-Building van het Rockefeller Center te zijn, voor een bezoek aan het uitkijkpunt op het dak boven de 67e verdieping. We gaan eerst wat eten bij Tad's Steaks aan 50th street, een voordelige keus en het kan er best mee door. We wachten daarna nog even aan de rand van het Rockefeller Center tot het een beetje donker begint te worden, want het uitzicht van de 'Top of the Rock' schijnt in het donker geweldig te zijn!

Highslide JS
...en het wordt langzaam donker op alweer een warme avond
...en het wordt langzaam donker op alweer een warme avond

 

Highslide JS
Het goed verlichte GE-Building van het Rockefeller Center
Het goed verlichte GE-Building van het Rockefeller Center

We worden niet teleurgesteld! We staan wel vrij lang in de rij, en moeten uiteraard, net als in het Empire State Building, weer door de tassencontrole en metaaldetector, maar eenmaal boven is het uitzicht adembenemend! Gelukkig zijn er genoeg plaatsen waar je je camera even tegenaan kunt laten rusten om met lange sluitertijden toch mooie scherpe foto's te krijgen.

 

Highslide JS
Uitzicht richting het noorden (uptown), met o.a. Central Park
Uitzicht richting het noorden (uptown), met o.a. Central Park

 

Highslide JS
Uitzicht richting het zuiden (downtown), met natuurlijk het Empire State Building als grote blikvanger
Uitzicht richting het zuiden (downtown), met natuurlijk het Empire State Building als grote blikvanger

 

Morgen staat de oversteek over de Brooklyn Bridge nog op het programma. De rest verzinnen we daarna. ;-)